PGA of Sweden National (Foto: Michael Denker)

fredag 3 september 2010

Kommentarer till Julistatistiken

Skåne gick -5% back på kommersiella gästnätter i juli jämfört med 2009. Detta främst på grund av tapp på danska samt brittiska gästnätter. Tyskarna däremot som varit sorgemarknad sista 18 månaderna ökade med +16% i juli vilket innebär att det ackumulerade tyska tappet jan-juli nu är nere på hanterbara -5%.

Andelen utländska gästnätter i Skåne i juli (exportandelen) var 21%.

Danmark är fortfarande den största utländska marknaden för Skåne men tyskarna jagar nu på (framförallt juli månad) för att komma ikapp. Danska gästnätter har minskat med -12% jan-juli jämfört med 2009.

Storbritannien har ett tapp på -28% jan-juli, UK verkar för tillfället vara en "död" marknad.

Finland går bra med en ökning på +19% jan-juli. Volymen är ungefär som Holland. Kan vara värt att beakta för marknadsplaneringen 2011.

Norge går helt ok och är Skånes 4:e största utländska marknad jan-juli 2010 och får väl betraktas som en prioriterad marknad.

Polen och Nederländerna går också ok och kan troligtvis vara nästa större marknader att bearbeta både för Skåne och Sydsverige som helhet.

Malmöhotellen har tappat ganska mycket i juli månad, -8% (framförallt danska gästnätter) men också ett mindre tapp på helår. Detta får dock ses i ett perspektiv där Malmöhotellen oavbrutet sista 24 månaderna haft månadsvis tillväxt i gästnätter trots brinnande finanskris. En starkare svensk krona och därmed färre shoppingbenägna danskar är nog en anledning till dessa minussiffror.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar