PGA of Sweden National (Foto: Michael Denker)

onsdag 18 augusti 2010

Skåne till och med juni 2010

Världens sämst uppdaterade blogg är nog denna.... och felet är bara mitt...ska försöka göra bättring!

Juni 2010 var en halvbra månad för hotellnäringen i Skåne. Vandrarhem och stugbyar har minskade gästnätter. Hotellen ligger för juni månad på ökning på ca +4%, dubbelt så bra som Sverigesnittet på +2% för juni månad. Däremot finns ett tapp på stugbyar och vandrarhem på -11%.

Campingen är osäker eftersom bra jämförelsesiffror för 2009 saknas samt att inrapporteringen från den skånska campingnäringen verkar varit katastrofalt dålig. För helåret jan-juni så visar de kommersiella skånska gästnätterna på en liten ökning på +0,7% jämfört med 2009 samma period. Detta är sämre än rikssnittet på +2,8%. Här är det också framförallt ett tapp på boende i stugbyar och vandrarhem.

Hotellen har på årsbasis en ökning med ca +2% vilket kan jämföras med hotellsverigesnittet på +3%. Hotellen i Skåne får sina flesta gästnätter från den svenska marknaden som ökat med +5% jan-juni mot 2009. Näst största marknad är Danmark som minskat lite med ca. -3% mot 2009 för jan-juni. Andra lite större marknader med minskningar är Tyskland och Storbritannien.

Hotellen i Lund har jan-juni haft den största gästnattstillväxten med +5,1%.

Lite oroande för Skånes kommersiella gästnätter är minskningar från framförallt Tyskland och Storbritannien. För helår jan-juni så är dessa minskaningar -15% resp. -29% jämfört med 2009. Volymmässigt kompenseras detta med bland annat ökningar från svenska marknaden och andra närmarknader såsom Finland och Polen. Men fortsätter trenden så borde Skåne ta dessa minskningar i beräkning för 2011 års marknadsplanering. Antingen gör vi för lite eller fel saker på dessa marknader.

För juni månad låg Skånes exportandel (andel utländska gästnätter på hotell, stugbyar och vandrarhem) på 23%, detta är en minskning med -13,5% jämfört med juni 2009. Största gruppen utländska gäster i juni var tyskar följt av danskar. På helårsbasis jan-juni så är däremot fortfarande danskarna den största gruppen följt av tyskar och britter.

Nordöstra Skåne hade i juni gästnattsökningar med +4%, för helåret är siffran +0,7%.

Nordvästra Skåne låg i juni på plus minus noll mot 2009 men Båstad sticker ut med ökning på +8,2%.

För första halvåret så ökade Skåne Nordväst med +2,1%.

Sydöstra Skåne hade den största gästnattsökningen i Skåne för första halvåret med en ökning på +4,2% bland annat på grund av starka siffror från Ystadshotellen som ökade +22,4% jämfört med 2009.

Sydkusten däremot har på halvårsbasis haft gästnattsminskningar på -10,3% vilket bör analyseras djupare.

Ses o hörs,

Pelle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar