PGA of Sweden National (Foto: Michael Denker)

torsdag 26 augusti 2010

Q2 Storstäder 2010

Varje kvartal benchmarkar Tourism In Skåne hotellgästnätterna i Malmö med storstäderna Göteborg, Stockholm och Köpenhamn. Detta gör vi för att ha en ungefärlig koll på hur Skåne/Malmö står sig mot våra större konkurrenter i Sverige samt vår granne på danska sidan.

Q2 hade Malmö en hotellgästnattsökning på +2%. Siffrorna för Stockholm var +5%, Göteborg +1% samt Köpenhamn +14%.

Köpenhamn verkar fått tillbaks en hel del av turismtillväxten som slogs i spillror under finanskrisen. Man ska väl också komma ihåg att Köpenhamnssiffrorna har varit bedrövliga sista 18 månaderna och att upphämtning nu sker från ganska låga nivåer.

Ackumulerat Q1 + Q2 så är Malmötillväxten +1%, Göteborg ligger på +- noll, Stockholm +5% och Köpenhamn +11%. Kan det vara så att Malmö/Skånes tar gästnätter från Göteborg? I vilket fall så är väl det inte orimligt att tro att vi borde kunna locka Göteborggästnätter till Skåne.

Göteborg har Q1 + Q2 mer än dubbelt så många hotell gästnätter från Storbritannien än vad Malmö har. Detta på en marknad som tidigare gått som tåget i Malmö men nu under 2010 backat. Dessa gästnätter måste vi ta tillbaka. Likaså med de tyska gästnätterna vilka också är mer än dubbelt så många i Göteborg som i Malmö. Det kan ju givetvis bero på färjelinjerna mellan Göteborg och Tyskland men Malmö ligger ändå 30 mil närmare Tyskland landvägen så det borde gå att öka här också för Malmö/Skånes del.

Norge, Finland och Polen är väl ännu inga volymmarknader för Malmöhotellen men dessa gästnätter ökar på bra under 2010 så det kan ju motivera mer insatser på dessa marknader framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar