PGA of Sweden National (Foto: Michael Denker)

onsdag 7 oktober 2009

Augusti - ännu en bra månad för Skåne!!

Augusti fortsatt bra siffror för Skåne!!

Gästnattsökningen för Skåne under Augusti var 4% jämfört med augusti 2008. Hotellen i Skåne ökade med 7%. Ackumulerat januari-augusti så ökade Skåne sina kommersiella gästnätter med 4%! Danskar fortsatte att strömma in till Skåne i augusti, gästnattsökningen blev 72%. Ackumulerat jan-aug är denna siffra 69%!!

10 i topp största marknader för Skåne är i rangordning:

1.Sverige
2.Danmark
3.Tyskland
4.UK
5.Norge
6.Holland
7.USA
8.Ryssland
9.Italien
10.Finland.

Stora ökningar av gäster 2009 kommer förutom Danmark ifrån UK och Norge. Tyska gästnätter har minskat med 11% under 2009 men är ändå 3:e största marknad efter den svenska och danska. Under augusti ökade de utländska gästnätterna med 10% jämfört med augusti 2008. Fortsatta valutaeffekter lockade danskar och även långtbortifrån gäster såsom kineser och amerikaner som ökade med 38% samt 43%.

Augusti var också en bra månad för hotellen i framför allt Malmö med ökning med knappt 7%. Ackumulerat januari-augusti var denna ökning för Malmöhotellen 8%!! Fantastiskt starkt!! Lund hade också kraftiga gästnattsökningar på hotellen i augusti men detta beror framförallt på att två nya hotell rapporterar in till SCB från och med augusti.

Snittpriserna på hotellrum ligger i Skåne under både Stockholm och Göteborg. Stockholm har ett snitt på 956 kr och Göteborg på 895 kr. I Malmö är snittpriset på hotellrum 732 kr, Lund 748 kr och Helsingborg 739 kr. Rumsbeläggningen i Stockholm är på 79%, Malmöhotellen har en rumsbeläggning på 67% som jämförelse. Snittet för Skåne är 56% beläggning på hotellen.

2009 ser ut att kunna bli ett nytt rekordår för skånsk turismnäring. Det som för närvarande är osäkert i siffermaterialet är utfallet av kommersiella campingen i Skåne. Campingstatistiken ska från och med 2009 skötas av SCB men ännu har inga siffror släppts. Detta beror på att man håller på att räkna om tidsserier bak i tiden för att få jämförbarhet i materialet för en längre tidsperiod. Ny beräkningsmetodik är anledningen till detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar